Mottó

"Az én dojóimban az emberek kikapcsolódnak. A régi és új tanítványok együtt teáznak, beszélgetnek, és jól érzik magukat." Kobayashi Yasuo

VIZSGÁK ÉS FOKOZATOK

Nem kötelező vizsgázni, de ha szeretnél fokozatot szerezni, és nyomon követni saját fejlődésed, akkor arra vizsgán keresztül van lehetőséged. Dojónk a Japánban, az Aikido Kobayashi Dojóban kialakított vizsgarendszert alkalmazza. Azért érdemes vizsgázni, mert a jól felépített vizsgarendszer kitűnően ütemezi a tudásod bővítését, kis adagokban "rákényszerít", hogy továbbfejlődj a kezdő technikáktól egészen a többtámadós szabad küzdelemig. Ily módon a folyamatos fejlődés élvezetes, és nyomon követhető.

VIZSGAANYAGOK:
A 2018-as dan vizsgakövetelmények IDE KATTINTVA érhetők el.
A 2018-as kyu vizsgakövetelmények IDE KATTINTVA érhetők el.


Kétfajta fokozat létezik:

1) KYU fokozatok, amelyek tanulói fokozatot jelentenek. Az első megszerezhető fokozat a 8. kyu (8. és 7. kyu egyszerre megszerezhető a 15 éves kor fölött). A Kobayashi Dojóban nem sok övszín van: 8. és 3. kyu között fehér övet, 2. és 1. kyu esetében barna övet használunk. Kyu fokozatokra történő vizsga évente háromszor van - március, július és november hónapban. A 8.-, 7.- és 6. kyu fokozatok esetén helyi kyu vizsgát kell tenni, ami azt jelenti, hogy az edző vizsgáztat. 5.-től 1. kyu fokozatig központi vizsgák kerülnek megrendezésre, ahol az MKDE (Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesülete) oktatói vizsgáztatnak öt fős bizottságokban. A központi kyu vizsga helyszíne: márciusban és novemberben Budapest, júliusban Székesfehérvár.2) DAN fokozatokra (mesterfokozat, Aikikai dan) évente kétszer van lehetőség vizsgát tenni - a tavaszi és nyári edzőtábor alkalmával - a Kobayashi Dojoból ideérkező japán oktatók előtt. Előfeltétele a 7.-1. kyu fokozatok megszerzése, és a kivárási idők, edzésszámok teljesítése. A dan fokozatok mesterszintű fokozatokat jelölnek, 1. dantól emelkedik egészen 8. dan-ig. Az 1. dan (= shodan = kezdő dan) kb. 6 év alatt szerezhető meg leghamarabb. Jelenleg a Magyaroroszági Kobayashi Dojók Egyesületében a 6. dan a legmagasabb szint. A dan fokozattal rendelkezők (yudansha) fekete övet viselnek, és hakamát (szoknyanadrágot).Mivel az aikidóban nincsenek versenyek, a vizsga jelenti azt a lehetőséget, ahol megmutathatja az aikidó gyakorlója, hogy milyen szintet ért el.  A vizsgán szükséges a technikai tudás bemutatása, amely magában foglalja a megfelelő ütem, sebesség, távolság, erő, dinamizmus alkalmazását, a technika gondolkodás nélküli pontos végrehajtását, magabiztosságot, a központ és köríves mozdulatok használatát, megfelelő fizikai (állóképesség) és mentális jelenlétet, az etikett betartását. További fontos szempontok: pozíció, stabilitás, helyezkedés, alapállás, energia, külső megjelenés (pl. tiszta ruha, nem szakadt...), légzés, ritmus, gyorsaság, hatékonyság, összehangoltság. Ebből következik, hogy csak rendkívül sok gyakorlás által lehet úgy fejlődni, hogy a lehető legtöbb szempontnak megfeleljen az aikidó gyakorlója egy vizsgán. Minél magasabb fokozatra vizsgázik valaki, annál magasabb követelményekkel kell számolnia, ezért a vizsgaanyagban látható minimum követelmények (edzésszám, kivárási idők) segítenek a vizsgázóknak tudásuk objektív megítélésében.

Danvizsgák esetében például a kivárási idők a következők:
  1. dan: minimum 80 edzésnap és minimum 1 év az 1. kyu megszerzése óta + legalább 4 nap edzőtábori részvétel
  2. dan: minimum 2 és fél év + 200 edzésnap + egy vizsgakivárás + legalább 8 nap edzőtábori részvétel
  3. dan: minimum 3 és fél év + 300 edzésnap + egy vizsgakivárás + legalább 16 nap edzőtábori részvétel
  4. dan: minimum 4 és fél év + 300 edzésnap + egy vizsgakivárás + legalább 24 nap edzőtábori részvétel
A vizsgáztatás alapja mind kyu, mind pedig dan fokozatokra, az Aikido Kobayashi Dojo vizsgaszabályzata, melyet minden évben Kobayashi Yasuo sensei - kisebb változtatásokkal - ad ki.