Mottó

"Az én dojóimban az emberek kikapcsolódnak. A régi és új tanítványok együtt teáznak, beszélgetnek, és jól érzik magukat." Kobayashi Yasuo

MESTEREINK


Kobayashi Yasuo
8. dan (1990)
 Aikikai shihan, az Aikido Kobayashi Dojo vezetője. 1936-ban született Tokióban. Gyermekként judót tanult a Kodokan Dojóban, az aikidóval 1954-ben ismerkedett meg, 1955-ben lépett be a Honbu Dojóba uchideshiként, azaz mint bentlakó tanítvány. Az ötvenes évek végétõl a Honbu Dojóban oktatott, részt vett az egyetemi Aikikai-szervezetek kialakításában. 1969-ben nyitotta meg saját dojóját Kodairában, amely dojóból az évek során a Kobayashi Dojók hálózata fejlődött ki, Japánban mintegy 100 dojo, valamint partnerszervezetek 15 országban tartoznak hozzá. Kobayashi sensei eddig öt alkalommal (1996, 2001, 2003, 2005, 2006) vezetett edzőtábort Magyarországon. Sensei önéletrajzi könyvének fordítása itt olvasható.

Kobayashi Hiroaki
7. dan (2015)
 
1965-ben született Tokióban. Kobayashi Yasuo sensei fia, a Kobayashi Dojo helyettes vezetője. Aikidót tanított hosszabb ideig Indonéziában, Lengyelországban. Magyarországon először 1993-ban járt, azóta rendszeres vezetője az MKDE edzőtáborainak. Nemzetközi kapcsolatok területen szerzett magiszteri fokozatot, anyanyelvén kívül beszél angol, kínai és indonéz nyelven is. Egy kislány, az 1998-ban született Kaho édesapja.

Masuda Manabu
7. dan (2018)
 
Kobayashi Dojo shidoin (instruktor)
1962-ben született Tokió Kodaira nevű külvárosában. Az általános iskola 1. osztályába járt, amikor aikidózni kezdett, rögtön jó barátságot kötve az akkor még óvodás Kobayashi Hiroakival. A Chuo Egyetemen közgazdaságtant tanult, egyetemi évei alatt már segített a gyerekcsoportok vezetésében. Az egyetem elvégzése után néhány évig egy ingatlankereskedelmi vállalatnál dolgozott, majd 1989-től kezdve 3 éven át a Tokorozawa Dojóban lakott, mint uchideshi. Uchideshi évei alatt Németországban és az Egyesült Államokban szerzett külföldi oktatási tapasztalatokat. Feleségével a Tokorozawa Dojóban ismerkedett meg. Masuda sensei vezeti az MKDE Tavaszi Edzőtáborait.

Koyanagi Shunichiro
 6. dan (2013)
 

Kodairában született. A Toyo Egyetemen szerzett diplomát, az indológiai tanszéken. Dojói: Fuchu, Hibarigaoka, Niiza és Itabashi. Érdeklődés: kerékpározás, tenisz. Az alsó középiskola második osztályába járt, amikor belépett a Kobayashi Dojóba, 13 évesen. Két évig optikusként dolgozott, kiemelkedő teljesítményéért cége egy hawaii úttal jutalmazta meg. A vállalat marasztalta volna, ő mégis inkább a Tokorozawa Dojo uchideshije lett. Tanulmányi ideje alatt rövid ideig tanított Németországban, Magyarországon, Észak-Európában és az Egyesült Államokban is. Filozófiai tanulmányainak köszönhetően jobban el tudja magyarázni a technikákat, mint Kobayashi sensei, aki azonban gyakran figyelmezteti őt, hogy ne vigye túlzásba a lelkesedést tanítás közben. Felesége a Saitama Egyetem Aikido Klubjának a volt tagja, akit még egyetemi hallgatóként ismert meg.
 

Szabó Balázs
6. dan (2016)
 
1968-ban született, Budapesten él. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett japanológusként. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára, az aikido szakirányi program vezetője. Az ELTE Nyelvtudományi doktori iskolájának hallgatója a japán filológia doktori programon, kutatási területe az Edo-kori japán eszmetörténet. Az ELTE BTK japán tanszékén modern és klasszikus japán nyelvet, történelmet tanít. 1984-ben kezdett aikidót gyakorolni, Horváth József alatt. 1991-ben alapította meg Budapesten a Honshin Dojót. A Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesületének elnöke, a Magyar Aikido-kultúra Szakszövetség alelnöke. Az aikidóban a letisztult, pontos mozgást, az észszerű, eredményes megoldásokat, illetve az erre irányuló gyakorlást tekinti a legfontosabbnak.

Virga János
4. dan (2010)
 
Az MKDE tatabányai dojójának vezetője. 1992-ben kezdett aikidót gyakorolni Dóczi Sándor váci dojójában. "1993 februárjától Szabó Balázs elvállalta csoportunk technikai felügyeletét és irányítását. Ennek köszönhetően ez év májusától Vácon, és Budapesten (a Honshin Dojóban) is folyamatosan edzettem. 1996-tól 2000-ig a Tan Kapuja Buddhista Főiskola aikidó szakirányának hallgatójaként folytattam az aikidó gyakorlását. A főiskola után Tatabányán (2000) majd Bicskén (2003) kezdtem el oktatni. 1996-tól kezdődően folyamatosan részt vettem az MKDE által szervezett edzőtáborok megszervezésében és lebonyolításában. Az MKDE elnökségének tagja vagyok, ami nagy megtiszteltetés számomra."