Mottó

"Az én dojóimban az emberek kikapcsolódnak. A régi és új tanítványok együtt teáznak, beszélgetnek, és jól érzik magukat." Kobayashi Yasuo

KOBAYASHI DOJO A Kobayashi-család (balról: Hiroaki, Kaho, Yasuo) 

Kobayashi Yasuo sensei az irányzatunk alapítója, melyet ma már fia, Hiroaki sensei vezet. Mindketten számos alkalommal jártak Magyarországon, vezettek edzőtábort, és ez a jövőben is folytatódik, hiszen rendszeresen (évente minimum kétszer) hazánkba látogat valamelyik instruktor a Kobayashi dojóból. (Hiroaki sensei szokta tartani a nyári edzőtábort.)

Az aikidot megelőzően Kobayashi Yasuo sensei középiskolás korában kodokan judot gyakorolt. A judon keresztül barátkozott össze a Japán Iaido Szövetség elnökének fiával, és hamarosan megismerkedett az aikidoval. Kobayashi sensei 1954 áprilisában lépett az Aikido Hombu Dojoba, ám a Meiji Egyetemen történő judo gyakorlását sem függesztette fel ifjú éveiben. Így volt lehetősége együtt edzeni egyetemista társával, Kaminaga senseijel, aki később a judot az 1964-es tokiói olimpián képviselte.


Kobayashi sensei saját dojói

Mint a Hombu Dojo uchideshijének, Kobayashi senseinek lehetősége nyílt hogy az aikido alapítójától, Ueshiba Morihei senseitől és számos jelentős haladóbb tanítótól tanulni, így Kisshomaru senseitől, Tohei Koichi (Shinshin Toitsu és a Ki Kutatási Társaság alapítója), Osawa Kisaburo, Saito Morihiro, Arikawa Sadateru, Tada Hiroshi, Yamaguchi Seigo, Tamura Nobuyoshi és Noro Masamichi shihanoktól. Időközben Kobayashi sensei együtt dolgozott későbbi neves uchideshi tanítványokkal: Saotome Mitsugi, Yamada Yoshimitsu, Chiba Kazuo, Kanai Mitsunari és Sugano Seiichi shihanokkal.


Kobayashi sensei Doshuval, Ueshiba Moriteru senseijel
Forrás: http://www.seiwakandojo.hu/galeria.htm# (2010.10.06.) 

Egyetemi éveinek kezdeti szakaszában Kobayashi sensei megalapította a Meiji egyetemi klubot, amelynek egyik tanítványát, Asai Katsuaki shihant a Hombu Dojo Németországba küldte aikido tanítás végett. 1958-ban Kobayashi sensei a Meiji Egyetemen szerzett diplomát elektromérnöki szakon, és ugyanebben az évben a Hombu Dojo oktatójává (shidoinjává) is vált. Ettől kezdve működött együtt szorosan Kisshomaru senseijel az aikido nemzetközi terjesztésének szintjén.Tizenegy évvel később Kobayashi sensei felépítette tizennyolc tatamis dojoját otthonában, Kodaira városrészben, megalapítva ezzel az Aikido Kobayashi Dojo első helyszínét. A dojoban három éves fiával, Hiroakival gyakorolt együtt, míg a létszám növekedni kezdett. Három évvel később, 1972 novemberében, Kobayashi sensei megnyitotta második dojoját, egy negyvennyolc tatamis helységet Saitama prefektúrában, Tokorozawa városrészben. Ugyanebben az évben feladta tanári állását a Hombu Dojoban és idejét az aikido hazai és külföldi fejlesztésének szentelte.


 
Kobayashi sensei fiatalon 

Kobayashi sensei felügyelete alatt az aikido széles körben terjedt el Tokió külvárosaiban és a környező prefektúrákban, úgymint Saitama, Chiba és Kanagawa. Uchideshi rendszerével fiatal oktatókat képez, hogy azok a kilencven (jelenleg száz) kapcsolódó dojoban oktassanak. Kobayashi sensei a mai napig naponta oktat, számos tokiói helyszínen. Kobayashi sensei rendszeresen utazik külföldre, hogy ápolja az Aikido Kobayashi Dojo kapcsolatokat Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Európában egyaránt.

A Kobayashi Dojo 40. évfordulós ünnepsége (2008)

Az évek során a Kobayashi Dojok hálózata fejlődött ki. Japánban mintegy 120 dojo van, valamint 20 országban tartoznak hozzá partnerszervezetek.
 1987-ben Kobayashi Sensei átvehette a Japán Budo Szövetség (Japan Budo Federation) kitüntetését az aikidoban végzett szakmai fejlesztésekért. 1990-ben kapta meg 8. danját.


 
"Az én dojoimban az emberek kikapcsolódnak.
A régi és új tanítványok együtt teáznak, beszélgetnek és jól érzik magukat"
(Kobayashi sensei)

Kobayashi sensei önéletrajzi ihletésű könyve ITT elolvasható. Megj.: a teljes 6. fejezet pedig elolvasható a Kobayashi Dojo honlapján angolul.

Régi képek Kobayashi senseiről: